Anggota bomba membantu mangsa banjir di Lipis (Gambar ihsan bomba).

MANGSA BANJIR DI LIPIS CECAH 400 ORANG

Oleh : Fansurina Abdullah

KUANTAN, 15 JULAI 2020 – Mangsa banjir di Daerah Lipis terus mencatatkan peningkatan sehingga 400 orang daripada 104 keluarga.

Keadaan ini menyebabkan sebuah lagi Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka bagi menempatkan kesemua mangsa banjir yang terlibat.

Menurut portal info bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), sehingga jam 10.37 pagi tadi, kesemua mangsa telah dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan (SK) Chegar Perah dan Balora Aur Gading.

Keadaan banjir di Lipis (Gambar ihsan bomba).
Anggota bomba membantu mangsa banjir di Lipis (Gambar ihsan bomba).
Anggota bomba membantu mangsa banjir di Lipis (Gambar ihsan bomba).

Difahamkan kejadian banjir berlaku susulan hujan lebat yang bermula sejak beberapa lalu dan pihak berkuasa telah memindahkan kesemua penduduk kampung terlibat ke PPS berdekatan.

Kesemua penduduk terlibat banjir juga telah memberi bantuan bekalan makanan basah, selimut, bantal dan keperluan lain yang turut dibantu pihak pengurusan komuniti kampung.

Semalam menerusi laman Facebook Ahli Dewan Negeri (ADN) Padang Tengku, YB. Dato’ Mustapa Long berkata, banjir ini berpunca daripada limpahan air Sungai Berhamah dan Sungai Merapoh ke Sungai Tanum ekoran hujan lebat sejak beberapa hari lalu. – PAHANGMEDIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Download applikasi PahangGo

+ Government Linked
+ Simplified Parking Payment
+ Utility Bills
Download