Menteri Besar Pahang, YAB Dato' Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail bersama Exco Kerajaan Pahang mengacau gulai kawah pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Pulau Tioman di Dataran Tiong, malam tadi.

KERAJAAN NEGERI TERUSKAN PEMBANGUNAN DI PULAU TIOMAN

Foto: Putera Falliq Hakim Suhairi

ROMPIN, 21 JULAI 2020: Kerajaan Negeri Pahang meneruskan pembangunan di Pulau Tioman dengan meluluskan dua projek pembangunan bagi memastikan infrastruktur di pulau itu dapat memberikan keselesaan kepada penduduknya.

Menteri Besar Pahang, YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail berkata, beberapa masalah yang ada di pulau itu telah pun dibawa oleh ​Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia ,Sukan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Negeri Pahang yang juga Ahli Dewan Negeri Tioman, YB Dato’ Sri Haji Mohd Johari Hussain ke peringkat Majlis Mesyuarat Kerajaan Pahang.

Beliau berkata, antara yang diluluskan adalah projek bekalan air luar bandar berjumlah RM34 juta dan naik taraf jeti Kampung Genting sebanyak RM4.5 juta.

Menteri Besar Pahang, YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail bermesra dengan penduduk Pulau Tioman pada majlis ramah mesra bersama masyarakat pulau itu di Dataran Tiong, malam tadi.

“Selain itu terdapat juga projek-projek lain yang Kerajaan Negeri senaraikan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 termasuk juga projek-projek melibatkan Pulau Tioman.

“Antaranya pembinaan masjid baharu Kampung Tekek sebanyak RM50 juta, bina baharu Masjid Kampung Salang sebanyak RM50 juta serta naik taraf jeti Kampung Juara sebanyak RM5 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Pulau Tioman di Dataran Tiong, di sini malam tadi.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Pahang, Dato’ Sri Dr Sallehuddin Ishak barisan Exco Pahang serta pegawai kanan Kerajaan Pahang.

Menteri Besar Pahang, YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail bermesra dengan penduduk Pulau Tioman pada majlis ramah mesra bersama masyarakat pulau itu di Dataran Tiong, malam tadi.

YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy juga berkata, bagi tujuan untuk memantapkan dan melicinkan pentadbiran di daerah Rompin khususnya di Pulau Tioman, Kerajaan Negeri bercadang untuk membina kompleks pejabat kerajaan, menempatkan pejabat Lembaga Pembangunan Tioman (TDA), pejabat tanah dan pejabat agama di pulau itu.

Beliau berkata, ia bagi memudahkan penduduk untuk berurusan dengan agensi-agensi kerajaan.

Menyentuh mengenai lapangan terbang baharu di Pulau Tioman, YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy berkata, Kerajaan Negeri akan meneruskan projek itu memandangkan ia sudah lama dirancangkan dan mendapat sokongan sebahagian besar penduduk di pulau itu.

Menteri Besar Pahang, YAB Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Pulau Tioman di Dataran Tiong, malam tadi.

Beliau berkata, dengan adanya lapangan terbang itu nanti, ia memberi banyak manfaat kepada Negeri Pahang khususnya di Pulau Tioman terutamanya peningkatan kemasukan pelancong dan juga memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

“Peluang dah ada nak buat airport, pelancong dari luar datang, penerbangan tanpa henti enam jam tujuh jam. Pesawat Boeing 737 boleh mendarat di sini.

“Apa yang kita rancang ini bukannya untuk sesiapa tetapi untuk anak cucu kita,” katanya.-PAHANGMEDIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Download applikasi PahangGo

+ Government Linked
+ Simplified Parking Payment
+ Utility Bills
Download