Menteri Besar Pahang, YAB Dato' Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail.

BELANJAWAN 2021 NEGERI PAHANG: KERAJAAN PAHANG SEDIA DANA KHAS BANTU PENIAGA MUDA RM10 JUTA

Oleh : Ain Nadhirah Basha
Foto: Putera Falliq Hakim Suhairi

KUANTAN, 16 NOVEMBER 2020 : Kerajaan Pahang akan menyediakan dana khas sebanyak RM10 juta sebagai bantuan awal perniagaan kepada golongan muda di negeri ini.

Menteri Besar Pahang, YAB. Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail berkata dana khas ini boleh dijadikan sebagai bantuan awal dan pengembangan perniagaan khusus untuk golongan muda Negeri Pahang.

“Kerajaan Negeri sentiasa mengiktiraf orang-orang muda sebagai pelapis generasi masa hadapan. Oleh itu, Kerajaan Negeri akan menyediakan satu Dana Khas sebanyak 10 juta ringgit kepada golongan muda yang melibatkan diri dalam sektor perniagaan.

“Lima syarikat GLC dan pihak Majlis Daerah akan dilibatkan untuk pelaksanaan program ini,” katanya ketika menyampaikan Belanjawan 2021 Negeri Pahang di Wisma Sri Pahang di sini hari ini.

Beliau berkata Kerajaan Negeri juga telah meluluskan peruntukan bagi pembangunan belia Negeri Pahang sebanyak RM470,000.

“Peruntukan ini adalah untuk diagihkan kepada Majlis Belia Negeri Pahang, 11 Majlis Belia Daerah dan 15 Badan Gabungan bagi memastikan pembangunan belia secara komprehensif dapat dilaksanakan.

“Kerajaan Negeri juga akan terus memperkasakan kursus-kursus kemahiran untuk melahirkan modal insan yang berdaya saing pada masa hadapan.

“Di samping itu, Kerajaan Negeri juga akan terus memperkasakan peranan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang saling bekerjasama atas semangat sukarelawan seperti Squad Bencana Pahang yang membantu Kerajaan Negeri dalam menghadapi musibah,” katanya. -PAHANGMEDIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

 908 total views

Download applikasi PahangGo

+ Government Linked
+ Simplified Parking Payment
+ Utility Bills
Download